deskundig | persoonlijk | helder

deskundig | persoonlijk | helder

Kredieten
Sommige mensen hebben geluk dat ze er nooit een beroep op hoeven te doen. Maar bij veel mensen  komt het toch regelmatig voor: voor een grote uitgaven staan, en er nog onvoldoende voor gespaard hebben. In die gevallen biedt een krediet uitkomst. 

  • Doorlopend krediet

Feitelijk is dit een afzonderlijke bankrekening. Eén waarbij de geldverstrekker u toestemming geeft "doorlopend" rood te staan. Eens per maand brengt de geldverstrekker bij u bijvoorbeeld 1% of 2% van het kredietlimiet in rekening. In dit bedrag is de rente van de lening begrepen. Het restant wordt gebruikt om de schuld te verminderen. Het kenmerk van het doorlopend krediet is met name dat de schuld nooit helemaal afgelost hoeft te worden. Je hebt de vrijheid telkens weer op te nemen wat daarvoor werd afgelost. Vandaar de naam 'doorlopend'. Ook heb je de vrijheid de lening ineens boetevrij terug te betalen.

  • Persoonlijke lening

Anders dan bij het doorlopend krediet bestaat bij de persoonlijke lening geen mogelijkheid afgeloste bedragen weer op te nemen. Het is een heel vaste vorm van lening. En daarmee heel geschikt voor "objectfinanciering". Zoals een boot, een auto of caravan. Geschikt omdat naarmate de auto minder waard wordt, ook de lening minder zou moeten worden. Zou dat niet zo zijn, dan wordt iedere volgende autofinanciering steeds hoger. De "oude" lening moet immers ook weer meegenomen worden.

  • Restschuldfinanciering

Als je hypotheek hoger is dan de marktwaarde van je huis, kunt je te maken krijgen met een restschuld. De restschuld is het deel van een hypotheek dat na verkoop van het huis niet kan worden afgelost. Bij aankoop van een ander huis kunnen de schulden (deels) worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek op de andere woning. Maar stel dat dit niet mogelijk is omdat je gaat huren of dat je nieuwe hypotheekverstrekker dit niet toestaat. Dan bestaat er een mogelijkheid voor een restschuldfinanciering. De rente op een dergelijke financiering is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar, en meestal heb je de vrijheid om de lening ineens boetevrij terug te betalen.

E-mailen
Bellen
LinkedIn